Experimentální bezinkové víno


Poměr:

10l čistý demižon, korkový špunt s kvasnou trubičkou, vosk na zatavení zátky

2,2 kg cukru  – poslední dobou ho dáváme méně, záleží na chuti a použitém ovoci

3l čerstvých uzrálých a přebraných a odstopkovaných bezinek  ( nebo šípků, trnek, či jiných plodů)

7l převařené pitné vody na doplnění demižonu

Balení vinných kvasnic (koupíme v drogerii), případně normální kvasnice

Postup:

Cukr rozpustíme v cca 6,5l vody, svaříme a po vychladnutí zalijeme bezinky v demižonu, zbytek obsahu doplníme čistou studenou převařenou vodou, nalijeme kvasinky, pečlivě promíchám. Nakonec zazátkujeme korkovým špuntem s kvasnou trubičkou a zatavíme voskem. Demižon dáme do teplé tmavé místnosti. První dni udržujeme teplotu kolem 28-30stupňů. Pozorujeme, zda začne kvasný proces – unikáním bublinek. Po pár dnech stáhneme teplotu na orientačních 20 stupňů. Víno necháme kvasit do té doby, než bezinky spadnou celé dolů na dno (2 – 3 měsíce). Po té víno scedíme přes plátno a necháme další čas dokvasit. Pak stáčíme do čistých lahví.

Protože pradědečkovi paměť moc neslouží, jsou poměry orientační.

IMG_20150115_223326